HR Crémet tartottunk Szolnokon

Szakmai rendezvények szempontjából Szolnok igazi kánaán, hiszen itt igazán lelkes HR baráti kört sikerült összeverbuválnunk, akik mindenféle igényes munkaerő-piaci témára aktívan, óriási lelkesedéssel reagálnak.

Így történt ez mostanság is, november 21-én került sor az idei utolsó HR Créme találkozóra Szolnokon. A HRC csapat meghívását ezúttal 17 cég képviseletében több mint 20 HR-es munkatárs fogadta el. Kisebb és nagyobb, hazai és külföldi cégek HR vezetői jöttek el, hogy beszéljünk arról a kihívásról, amely mindenkit egyszerre sújt: a munkaerő megtartás kérdéseiről. 

Vidó Csilla a HRC Group ügyvezetője röviden, de annál markánsabban foglalta össze a piaci helyzetet: kiderült, hogy a szolnoki térségben az országos átlagnál alacsonyabbak a fizetések és kicsit magasabb a munkanélküliség. Mindezek azt vetítik elő, hogy az alacsonyabb bérszinteket valamilyen formában ellensúlyozni kell.

Vendégeink a HR Crémen, Szolnokon

Szentiványi Zsuzsa, a HRC megtartási szakembere elemezte a HR feladatait és kihívásait a megtartásban. "Általános trend 2019-ben a munkaerőpiacon, hogy ha egy munkavállaló kap egy számára tisztességesnek vélt bért, akkor két munkahely között, már csak azok a tényezők döntenek, amelyek a fizetésen túlmutatnak. Odafigyelés, törődés, emberi tényezők, emberi kapcsolatok, emberi bánásmód." Hogy ne csak a levegőbe beszéljünk, hanem megoldási javaslatot is kíváljunk, a HRC Group elindította a Gondoskodó Munkáltatói Programját, azaz az EAP-t. A program minden nehéz élethelyzetben támogatást tud nyújtani a munkavállalónak, a nap 24 órájában. Tökéletes megoldás arra, hogy a magánéleti -pénzügyi-jogi-mentálhigiéniés- problémák ne gyűrjék maguk alá az embereket, a dolgozókat. Zsuzsa konkrét eseteket, gyakorlati példákat vázolt - válás, munkahelyi konfliktus, haláleset - emelyek ha az EAP-n keresztül feldolgozásra kerülnek, akkor megmenthetjük vele a munkavállalót, a részleget, a szervezetet. Kollágánk azt is kiemelte, hogy az EAP arra is kiválóan alkalmas, hogy visszajelzéseket adjon a vezetőség felé, ha egy probléma eszkalálódóban van. Mindezt természetesen csak statisztikák útján, hiszen az EAP teljesen anonim.

Szünet után szakértő vendégünk következett. Kiss Júlia, az SHL Magyarország ügyvezetője, a pszichológus szemszögéből vizsgálta a kérdést és támasztotta alá érvelésünket gyakorlati szempontból. Konkrét példákat hozott és adott gyakorlati tanácsokat Júlia.

Előadás a HR Crémen

Hagyományainkhoz híven az est kötetlen beszélgetéssel ért véget, majd a résztvevők kellemes pihenést kívántak egymásnak az év végi ünnepek kapcsán, és megfogadták, hogy jövőre innen folytatják. Az est tanulsága, melyet minden előadó megerősített: a HR egy igazán emberi szakma.