Karácsonyi ideiglenes munkavállalás

A karácsony és az év vége közeledtével a munkáltatóknak gondoskodni kell a munkálatok befejezéséről, ennek érdekében a munkaadók előszeretettel alkalmaznak egyszerűsített foglalkoztatásra vagy alkalmi munkára irányuló munkaviszonyt. 

Az alkalmi munkavállalás általában munkaerő közvetítő cégeken keresztül zajlik. A munkavégzés alkalmi jellege azt jelenti, hogy többnyire idényhez vagy egyedülálló eseményhez köthető, ahol bizonyos napi bevétel alatt a dolgozó nem adóköteles, afölött pedig egységesen meghatározott adó fizetendő.  

Habár az alkalmi munka nem számít rendes munkaviszonynak, hiszen nem szükséges hozzá munkaszerződést kötni, ellenben bejelentésük minden munkavállalónak kötelező, ugyanis beleszámolandó az alkalmi munkavállalók szolgálati idejében. Alkalmi munka alapvetően 16 éves kortól végezhető. 

A karácsony előtti hetekben megszaporodnak az alkalmi munkalehetőségek, ilyen például a csomagolás, az ajándéktárgyak árusítása vagy a Mikulásnak való beöltözés is. A kereskedelmi csúcsidő, év végi zárások és rendezvények miatt a nagy munkaerőigény betöltésére előszeretettel alkalmaznak diákokat is a cégek, legtöbbször iskolaszöveteken keresztül.  

Ezek a meghirdetett állások villámgyorsan betöltésre kerülnek, hiszen ezekért általában magasabb bért is lehet kérni, mivel mindenképpen szükség van a plusz munkaerőre.  

Állandó alkalmi munkás piaci szereplő a Mikulás. Erre a toborzás rendszerint már novemberben elkezdődik. Több üzlet, pláza, gyermekintézmény is keres alkalmi Mikulásokat december 6.-ára. A feladatuk általában a szórólap és szaloncukor osztogatás, valamint kedélyes beszélgetés a gyerekekkel.