Téged is érint?

Mint azt sokan tudják a KATA rendszer alapjaiban változik meg 2022 szeptemberétől. Mi most összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat ezzel kapcsolatban.

Kezdjük azzal, hogy mi is az a KATA. Aki esetleg nem hallott volna róla, ez egy kedvezményes adózási forma, ami a kisvállalkozók számára jött létre, ezzel egy összeggel tudták befizetni közterheiket, minimális adminisztráció igénybevételével.

2022 szeptember 1-től viszont különböző változások lépnek életbe a rendszeren belül, azzal kapcsolatban, hogy...

  • Ki lehet katás?

Csak a főfoglalkozású egyéni vállalkozók tartozhatnak majd ide.

  • Honnan származhat bevétel?

Csak magánszemélyektől származhat bevétel, cégektől vagy jogi személyektől nem.

  • Mennyi lesz a kata összege?

Havi 50 ezer forint lehet mindenkinek.

  • Mennyi lesz a bevételi határ?

Nem lesz más fizetni való nettó 18 millió Ft-os ár bevételig, azon felül pedig a különbözet után 40%-os adó fizetendő. Nettó 12 millió Ft-os árbevételig pedig lehetőség van arra, hogy a katás bejelentkezzen adómentességre.

  • Hogyan történik a befizetése és bevallása?

A befizetési határidő minden tárgyhónap utáni hónap 12. napja, a 40%-os extra adót pedig a tárgyévet követő február 25-ig kell befizetnie mindenkinek.

  • Mik lesznek a bevallottnak és kifizetettnek minősülő adók, valamint közterhek?

A vállalkozói személyi jövedelemadó és vállalkozói osztalékalap utáni adó vagy átalányadó; a saját maga után fizetendő személyi jövedelemadó és társadalombiztosítási járulék, valamint a szociális hozzájárulási adó.

  • Mik lesznek a katást megillető ellátások és a jövedelem?

A katások biztosítottnak minősülnek és ez alapján jogosultak az állami ellátásokra. Jövedelemnek az utolsó megszerzett bevételről tett nyilatkozatában feltüntetett összeg 60%-a minősül.

  • Hogyan alakul a bevételek nyilvántartási kötelezettsége és a bejelentkezés?

Csak bevételi nyilvántartást kell vezetni továbbra is, amiben időrendben folyamatosan, ellenőrizhető módon kell nyilvántartania minden adatot, ami az adókötelezettség teljesítéséhez szükséges.